Încărcarea wireless, avantaje și dezavantaje: trucuri pentru o baterie sănătoasă, cât mai mult timp

de: Iulia Kelt
08 09. 2022

Cele mai multe smartphone-uri premium și de gamă medie superioară sunt livrate clienților cu capacitatea de încărcare wireless, permițându-le să își mențină bateria încărcată pe tot parcursul zilei. Oricât de convenabilă ar fi această caracteristică, totuși ar trebui să îți pui întrebarea dacă încărcarea fără fir afectează sănătatea bateriei smartphone-ului tău.

Conform unor studii, se pare că încărcarea fără fir nu este în mod clar cu mult mai dăunătoare dispozitivului sau bateriei acestuia decât încărcarea cu fir, dar este. Acestea fiind spuse, încărcarea dispozitivului fără fir generează mai multă căldură, ceea ce este dăunător pentru viața bateriei, în sine. Încărcătoarele fără fir cu un ventilator de răcire încorporat ajută la atenuarea acestei probleme, însă nu toate au așa ceva, din păcate.

Încărcarea fără fir, bună sau nu pentru sănătatea bateriei?

În primul rând, încărcarea bateriei în orice fel o uzează într-o oarecare măsură, așa că nimic nu este cu adevărat sigur. Factorii externi, precum căldura, pot accelera această uzură, reducând capacitatea bateriei pe termen lung. Vestea proastă este că încărcarea wireless are rezultate mai slabe decât încărcarea convențională cu fir, atunci când ne raportăm la ceea ce s-a menționat anterior.

În timpul încărcării, nu toată puterea extrasă de la o priză de perete ajunge, efectiv, în bateria dispozitivului. Ceea ce se știe deja este că eficiența încărcării wireless este de aproximativ 80%. Această cifră ar putea scădea cu până la 50%, de fapt, în funcție de cât de bine aliniezi bobinele din încărcător și smartphone. Inutil, de altfel, de zis că încărcarea prin cablu este mult mai eficientă, deoarece un fir de cupru conduce electricitatea mult mai eficient și nu există vreun decalaj fizic.

Încărcare cu fir versus încărcare fără fir: ce trebuie să alegi?

Revenind la încărcarea fără fir, energia care nu ajunge pe dispozitivul tău se transformă în căldură. Și așa cum am subliniat deja, expunerea continuă la căldură va degrada bateria dispozitivului tău. În plus, dacă utilizezi o husă groasă pe smartphone-ul din dotare, aceasta ar putea împiedica răcirea suficient de rapidă a telefonului.

Încărcarea fără fir are potențialul de a genera exces de căldură, ceea ce poate afecta negativ sănătatea bateriei.

Vei descoperi că unele plăci de încărcare fără fir includ un ventilator de răcire pentru a menține temperaturile sub control. Marea majoritate a încărcătoarelor fără fir obișnuite și pentru mașini nu includ unul, dar acestea sunt de obicei limitate la puteri mai mici, cum ar fi 5W. La puteri atât de mici, aproape că nu se generează căldură, astfel încât nici dispozitivul tău nu se va supraîncălzi.

Luând în considerare toate aceste lucruri, nu trebuie să îți faci griji prea multe cu privire la încărcarea fără fir care afectează sănătatea bateriei, dacă o utilizezi moderat și ținând cont de anumite reguli. Chiar dacă telefonul tău se încălzește într-un fel care poate părea periculos, sistemele moderne de gestionare ale bateriei pot comunica cu încărcătorul fie pentru a reduce puterea de ieșire, fie pentru a opri încărcarea completă. La urma urmei, există aceleași protecții și pentru încărcarea prin cablu. Pentru ca ceea ce am zis mai devreme să funcționeze, asigură-te că încărcătorul tău wireless este unul de bună calitate.

Evită să-ți încarci mereu telefonul până la 100%

Mai mult, studiile au demonstrat că bateriile smartphone-urilor durează mai mult timp atunci când sunt păstrate între 20 și 80% din capacitatea lor maximă. Cu alte cuvinte, dacă vrei să conservi sănătatea bateriei cât mai mulți ani, nu o încărca la 100% în mod regulat.

În loc să îți încărcarci telefonul peste noapte, poți încărca bateria în rafale scurte pe parcursul zilei. Samsung, dar și alți producători, oferă opțiunea de a limita încărcarea la 85% tocmai din acest motiv. În cele din urmă, dacă nu vei folosi un dispozitiv electronic alimentat cu baterie timp de câteva săptămâni, nu îl lăsa complet încărcat.

Păstrează-ți dispozitivul la o temperatură normală

Deși temperatura ambientală nu este întotdeauna sub controlul tău, expunerea smartphone-ului la căldură extremă (sau chiar la frig) poate duce la degradarea rapidă a bateriei. Unele scenarii care vorbesc despre stresul excesiv asupra bateriei includ lăsarea telefonului expus la soare sau plasarea acestuia sub o pernă în timpul încărcării rapide.

Spre exemplu, Apple recomandă evitarea temperaturilor mai mari de 35 ° C.

Folosește cu moderație încărcarea super rapidă

În ciuda faptului că impactul încărcării rapide asupra sănătății bateriei nu este este foarte studiat, o serie de teste au arătat că aceasta crește producția de căldură. Cantitatea de căldură generată variază în funcție de smartphone-ul pe care îl ai, deși, trebui să recunoaștem că fiecare tehnologie funcționează totalmente diferit.

Dacă ai suficient timp de liber la dispoziție, ia în considerare utilizarea unei baterii de încărcare rapidă de 10W sau 18W, deoarece acestea nu generează atât de multă căldură pe cât s-ar crede.

La urma urmei, nu ai întotdeauna nevoie de încărcare de 65 W sau 150 W. De asemenea, poți coborî până la 5W dacă nu te grăbești, ori nu îți pasă prea de timpul de încărcare. Același lucru este valabil și pentru încărcarea rapidă fără fir, așa cum am menționat, de altfel, și mai devreme.

Dacă toate celelalte trucuri nu se dovedesc a fi utile, nu uita că ai, de asemenea, și posibilitatea de a înlocui bateria smartphone-ului.

Ce-i drept, nu e chiar atât de ușor să faci tu asta singur, însă poți oricând apela la un centru de reparații, dacă nu ai cunoștințele necesare, ori dacă nu ai încredere în băieții isteți din India, care oferă tutoriale despre „cum se face”, pe YouTube.

Majoritatea mărcilor de telefoane pot fi rezolvate în schimbul sume de aproximativ 500 lei, aici având inclusă manopera, însă și noua baterie. Desigur, acest preț s-ar putea să crească în perioada următoare.

Așadar, dacă ești adeptul folosirii aceluiași telefon mai bine de 5 ani, poate că după trei ani ar trebui, totuși, să te gândești să-i schimbi bateria – iar asta din motive evidente.

Chiar și așa, un telefon de 5 ani s-ar putea să nu mai fie exact ceea ce trebuie, de vreme ce multe dintre modele nu mai primesc update-uri de Android, astfel că funcționalitatea lor devine limitată. Până la urmă, tu decizi la ce îți vei folosi telefonul și câtă răbdare ai cu unul care nu se mai updatează.